Tänka på mat hela tiden

Tittade på SVT:s Gomorron Sverige där programledaren inledde inslaget med att säga att:

“92% av svenska kvinnor ständigt tänker på vad de äter”

Vet inte riktigt vad ordet “ständigt” betyder, för jag har svårt att tro att det menas “hela tiden” i det här sammanhanget. Det skulle ju liksom inte vara möjligt. Vad som framgår är i vilket fall att mycket av kvinnors tankeverksamhet går åt till detta. Säkert mäns också. Även om vi inte är identiska så är vi ju alla människor (uppfostrade och födda på lite olika sätt). Om man tänker på vilka våra viktigaste behov är för vår överlevnad så ligger maten ganska högt upp på listan. Mat och fortplantning. Men att hela tiden tänka på vad man ska stoppa i munnen? Det känns som att det är på ungefär samma nivå som en grottmänniska. Det är ju sorgligt.

Det är väldigt ofta som jag får frågor om kost, mycket mera än frågor om träning. Det kan ju i och för sig bero på att alla äter, men alla tränar inte. Jag kan så klart svara på frågor utifrån egna erfarenheter men som med allt annat här i livet måste man själv känna efter vad som passar en bäst.

Har man anledning till att räkna kalorier, gram protein, kolhydrater och fett, för att man är en elitidrottare eller kanske har någon typ av sjukdom så fyller det en funktion. Men annars tror jag inte att det är något som fungerar i längden, och framförallt tror jag det gör människor olyckliga. Man måste hitta sin egna sunda inställning till mat och matvanor för att det ska vara hållbart och fungera i längden.

matdagbok

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>